Csatlakoztatási konstrukció az önkormányzat ASP rendszer országos kiterjesztéséhez

Kótaj Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a KÖFOP-1.2.1-VEKOP-16 számmal ellátott „Csatlakoztatási konstrukció az önkormányzat ASP rendszer országos kiterjesztéséhez” c. felhívásra, melynek eredményeképpen a Miniszterelnökség az IKT-2016-114-I1-00002086. iktatószámú Támogatói okiratban az önkormányzatunknak 6.988.688 Ft támogatást állapított meg.

A támogatás vissza nem térítendő, támogatási intenzitása 100 %.

A projekt megvalósulásának kezdete: 2016.10.12.

A projekt befejezésének tervezett időpontja: 2018.06.30.

A projekt célja:

Az önkormányzati feladatellátás egységességének támogatásához, valamint a költségvetési stabilitás megőrzéséhez fűződő kormányzati érdekekre figyelemmel az állam ASP szolgáltatás keretében biztosít központi informatikai támogatást az önkormányzatoknak, és adattárház létrehozásával biztosítja a releváns gazdálkodási adatok összegyűjtését és elemezhetőségét.

 

 

Az Ibrányi-Fráter Kúria, mint kulturális örökség helyreállítása című projekt

Az Ibrányi-Fráter Kúria, mint kulturális örökség helyreállítása c. projekt

 

Összefoglaló a projektről

 

 

„Az Ibrányi-Fráter Kúria, mint kulturális örökség helyreállítása” című, HU07-0072-A2-2013 szonosítószámú projekt keretében atervezett fejlesztéssel kialakítandó funkciók és műszaki tartalmak:

  •          Épület belső fejlesztése freskók helyreállítása (540m2) és eszközbeszerzés (berendezési tárgyak és bútorok) révén
  •         Területrendezés kerítés építése (291,85m); járdák utak (352 m2) és parkolók (9db + 1db mozgáskorlátozott parkoló) kialakítása révén

 

Az Ibrányi-Fráter Kúria országos műemlék-védettségi épület, amely egy copfstílusú, szabadon álló, földszintes, barokk kiskastély. Az 1740-es években épült kúria felújítása az 1990-es évek végén történt meg a tetőszerkezet és a homlokzat rekonstrukciójával. Berendezési tárgyakkal nem rendelkezik, parkolási lehetőség nem biztosított az épület környezetében. Jelen állapotában az épület és környezete nem alkalmas a nagyközönség fogadására, csupán kívülről tekinthető meg, mely méltatlan egy ilyen nagy múltú történelmi hagyatékhoz. Az EGT és Norvég Alap támogatásával Kótaj Község Önkormányzata a kúria belső terének és környezetének korhű helyreállítását valósítja meg HU07-0072-A2-2013 azonosítószámú projekt keretében, mely nem csupán az épület turisztikai-kulturális hasznosítását, hanem a térség turisztikai fejlesztését és gazdasági fellendülését is szolgálja.

 

Az attraktivitás biztosításának előfeltétele a műemléki helyreállítási munkálatok elvégzése, az eredeti természeti környezet visszaállítása. A tervezett kiállítás installálásával állandó nyitva tartással várná a turistákat, ami által betekintést nyerhetnek a korhű vidéki életbe. Megismerhetik az adott kor történelmét, a kúria történetét, továbbá az ekkor élők mindennapi életét és körülményeit, a tájgazdálkodást, a vidéki gazdálkodás módját és eszközeit. A kiállítás külön helyet szentel az 1700-1800-as években élő nők társadalmi szerepére, mezőgazdaságban végzett munkájára. Rendezvények keretében helyet ad a kisebbség hagyományainak bemutatására is.

Méltó helyszíne lesz a környék lakosainak szervezett programoknak, melyek jelentős részét eddig Kótaj közösségi házában rendezték meg. Lehetőség nyílik hangversenyeket, esküvői rendezvényeket, előadásokat és szemináriumokat tartani történelmi környezetben. Nagy figyelmet fordít az önkormányzat arra, hogy a családok tartalmas pillanatokat tölthessenek el együtt, ezért együttműködve a helyi szereplőkkel, különféle programokat kínálnak a jövőben a kúria falai között.

A helyi Idősek klubjával együttműködve a kúria parkjában kézműves foglalkozásokat tarthatnak, ahol bemutatják a korabeli nők életét és a tájgazdálkodást a fiataloknak. Kézműves termékeikből, hímzéseikből és gobelin munkájukból kiállításokat szervezünk a kúria bemutató termében.

A kótaji óvoda nyári napközis táborokat, az általános iskola hagyományőrző programokat szervezhet, melyben az együttműködő intézmények és civil szervezetek biztosítják a gyermek és fiatal korosztály számára kulturális elfoglaltságot.

A tartalomfejlesztéshez keretében nem csupán berendezési tárgyak, hanem interaktív számítógépek beszerzése is megvalósul, amivel még élményszerűbb válik kulturális örökségünk bemutatása. Így ötvöződik a hagyomány és a modern technika az Ibrányi-Fráter Kúrai falai között.

 

Projektnyitó esemény

 

 

Sajtómegjelenés

 

 

Nyitórendezvény:

 

 

http://www.szon.hu/ahogy-egy-nabobhoz-illik-felujitjak-a-kotaji-kuriat/3119566

http://eloujsag.blogspot.hu/2016/08/helyreallitjak-az-ibranyi-frater-kuriat_2.html

http://gepnarancs.hu/2016/07/kotaj-kastelyfelujitas-a-norveg-alap-tamogatasaval/

http://www.kelet.hu/megyei-korkep/2016/07/22/ahogy-egy-nabobhoz-illik.kelet#registered

 

Fotók:

 

 

 

Projektnyitó esemény:


Megkezdődtek a munkálatok: